сряда, 10 август 2011 г.

Core training

В дискусията, която споменах в предишната публикация, е писало едно момче, което явно е професионален инструктор. Направи ми впечатлени, че той говори за упражнения, за които никога не съм чувал, въпреки че съм се занимавал с фитнес усилено доста време и съм чел сериозно. Ето какво казва той:
Тренирай.  Тук е важно как, аз не бих ти препоръчал да почваш с тичане/колоездене. Започни с връщане на усещането ( активиране ) на поясните мускули, визирам вътрешните и външни коремни мускули, вътрешните и външни коси мускули, еректорите, гъза, задните бедра ( има си специфични упражнения като glute bridge, bird-dog, упражнения за въртене на таза и екстензия в раменете, dead bugs ). Тренирай ги в началото статично/изометрично в пълната им дължина ( планкове, палоф преси), прави леки дърпащи и бутащи упражнения с акцент върху правилната стойка и стягането на корема. Започни с клекове със собствено тегло с правилна стойка и задържан въздух вътре в корема. Учи се как да се навеждаш с правилна стойка ( нормалната извивка на гръбнака ) и кога кои мускули да стягаш  
Това е връзка към цялото мнение. А малко по-нататък има още едно интересно мнение, в което друг инструктор казва, че при клякане въздухът не трябва да се задържа, а да се изпуска. Това се покрива и с моето разбиране за това как се прави клякане.

Да се върнем на тези странни упражнения - planks, side bridges, dead bugs, bird-dogs и т.н. Дори няма да си правя труда да ги превеждам. Разтърсих се в bb-team и намерих български наименования само за 2 от тях.
Докато търсех как се изпълняват, попаднах на цяла поредица от видео клипове, в които един готин чичо показва тези и цял куп други упражнения за core training. Чичото се казва Кърк Викърс и някъде пишеше, че дълго време е бил head athletic trainer на Detroit Red Wings.
В момента ги разучавам и се опитвам да ги подредя по трудност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар